Hoe ontwerp je een supply chain (Deel A)

Om te bepalen hoeveel kanalen er in de supply chain nodig zijn valt niet mee. Een kanaal moet voldoen aan de eisen die er vanuit de klant aan gesteld worden. En dat kunnen er nogal wat zijn. In het uiterste geval wordt er voor ieder afzonderlijk product een apart kanaal ingericht. Hoe inefficient, kostbaar en oncontrolleerbaar ook. Het andere uiterste is dat we een enkel kanaal inrichten voor alle producten. Het compromis ligt zoals zo vaak ergens tussenin. Vind het maar eens.

Voorbeelden van merken en producten in de Doorlooptijd-Customization matrix, die is gebaseerd op eerder werk van Vermunt, met typische voorbeelden als Adidas, Levi’s, Lego, en Volkswagen. Deze negen segmenten kunnen we gebruiken om archetypische kanalen te vinden.

Praktische aanpak
Wij gebruiken deze twee dimensies om te bepalen welk kanaal we gebruiken voor welk produt. Het zijn namelijk deze twee aspecten van een product die bepalen waar we iets klantspecifiek moeten maken en hoever dat van de klant af kan of mag gebeuren, gegeven de orderdoorlooptijd. Bijvoorbeeld, als we kijken naar een Standardized commodity product, segment 1 zien we dat dit meestal hardlopende standaard producten zijn, beschikbaar in een beperkt assortiment.

Typische segment 1 producten zijn micro-waves, LCD’s, ovens. Hierboven wordt een invulling geillustreerd van een dergelijk type product ( Boretti). Componenten worden globaal geproduceerd (build to order) en worden dan vanuit een centrale locatie gedistribueerd. Een tweede segment, sterk verwant aan segment 1,  is het segment van de standardized specialty products, standaard producten maar beschikbaar in een grote range variaties. Met iets meer tijdsdruk. Voorbeelden van dit type product zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons, schoenen (Nike, Adidas, Puma), mode (Levi’s, Diesel, Tommy Hilfiger). Een derde categorie wordt gevormd door een range van producten die aangepast wordt aan de wensen van de klant gebruikmakend van standaard componenten.

DE componenten van dit type product worden gestandaardiseerd maar kunnen in verschillende combinaties worden gebruikt, aangepast op de wensen van de klant. Typische voorbeelde zijn de laptops van Dell, Volkswagens, Keuken,vrachtwagen van Scania’s, ga zo maar door.  SuitSupply heeft dit concept nog een stap verder gebracht. Zij maken hun pakken niet alleen passend, maar doen dat ook nog eens heel snel. Dit concept geintroduceerd door Fokke de Jong in 2000, is een typisch voorbeeld van gesegmenteerde customization. Je loopt de winkel binnen, wordt opgemeten en terwijl je wacht wordt je pak op maat gemaakt.

Maar, Adidas gaat zelfs nog een stap verder met het aanpassen van hun product op de klantvraag. Met Mi Adidas stelt Adidas haar klanten in staat om echt een individuele schoen te ontwerpen en daarna te dragen (zie het voorbeeld van een dergelijk segment 8 product). Dit is de laatste stap in het maken van individuele producten. In plaats van het standaardiseren van producten is het proces gestandaardiseerd. Een ander voorbeeld wordt gevormd door Lego met hun concept Design by me Lego.

Wij gebruiken deze systematiek om de product portfolio van producten te segmenteren en te vertalen in een logistieke oplossing.

 

This post is also available in: Engels

Tags:, , ,

Follow us on LinkedIn for news on Jobs openings
Google+
X
X