De logistieke loonkosten in kaart

Na afronding van de Warehouse benchmark 2011 zijn we aan de slag gegaan met de gegevens en zijn we enkele doorsnedes gaan maken om te zien of er nu wezenlijke verschillen zijn waar te nemen in warehousing kosten, loonkosten en productiviteit. In ons eerste bericht meldde we reeds dat de verschillen in kosten voor een warehouse operatie in Europa aanzienlijk zijn (Kosten Warehouse in Europe).

En de grote drijvende kracht achter deze verschillen blijkt vooral, logisch, de arbeid te zijn. De verschillen in de loonkosten voor logistieke werkzaamheden zijn in Europa inderdaad groot. Opvallend is echter dat niet alleen de kosten tussen landen onderling aanzienlijke verschillen vertonen. Ook binnen landen kunnen grote verschillen aanwezig zijn.

We hebben twee vergelijkingen gemaakt. De eerste wordt in de onderstaande figuur weergegeven en betreft de verschillen in loonkosten voor warehousing tussen landen. De tweede kaart geeft een overzicht van loonkosten vergeleken binnen de landen zelf. Waarbij een land met groene en rode zones een land betreft waarin de verschillen erg groot zijn.

De warehousing kosten maken ongeveer 40% uit van de totale logistieke kosten, waarvan de loonkosten meer dan 50% bedragen. De locatie van een warehouse heeft dus nogal een grote invloed op de totale logistieke kosten. Een warehouse vanuit Nederland verplaatsen naar Oost Europa zou wel eens 30% op de loonkosten kunnen schelen. Maar let op. De distributie kosten zouden weleens kunnen verdubbelen. Wil je meer weten over de loonkosten in de logistiek in Europa of weten waar uw eigen warehouse staat schrijf u dan snel in voor de Warehouse Benchmark 2012.

 

This post is also available in: Engels

Tags:, ,

Follow us on LinkedIn for news on Jobs openings
Google+
X
X