De eerste stap van strategie naar structuur

Alfred D. Chandler (1962) zei ooit “strategy goes before structure”. Het is altijd zaak om eerst de strategie helder te krijgen voordat je begint aan structuurveranderingen binnen een bedrijf. Wat willen we met de veranderingen bereiken? Het is alsof je een vliegtuig laat opstijgen zonder vooraf een vluchtplan te maken. Je hebt een bestemming nodig, je moet de afstand weten, hoeveel brandstof er nodig is, de route, de hoogte, vliegvelden, en het belangrijkste: je moet kunnen vliegen. Wanneer je een efficiënte en effectieve netwerkstructuur voor je bedrijf wil ontwerpen moet je eerst de bedrijfsstrategie kennen. Wat voor relatie willen we onderhouden met onze klanten en leveranciers? Hoe kunnen we onze toegevoegde waarde definiëren en ondersteunen met de juiste structuur?

Mike Rukstad heeft drie kritieke componenten benoemd voor een goede strategie: (1) het doel, (2) de afbakening, en, (3) het voordeel. Hij geloofde dat de directie van ieder bedrijf gedwongen moest worden om glashelder te zijn over deze drie zaken. Iedere strategieverklaring zou moeten beginnen met een definitie van het doel: wat moet er bereikt worden? “Als je niet weet waar je heen gaat zal elke weg je er naar toe brengen”. Daarnaast moet deze definitie ook een tijdsperiode definiëren om het doel te bereiken.

We bieden een handige template met een voorstel voor een strategiedocument met een checklist voor de strategie. De template is ontworpen met corporate, afdelings, operatie en netwerkstrategie in gedachten. Houd wel voor ogen dat het strategiedocument geen eindpunt is, maar een handig hulpmiddel in het structureren van de discussie over bedrijfsstrategie en de vertaling in een toepasbare logistieke oplossing.

Download Template

DL_Strategy

In dit document wordt een template gepresenteerd dat helpt om vanuit de bedrijfstrategie de supply chain elementen die nodig zijn om deze te vertalen. Het is een handige gids om deze moeilijke stap te ondersteunen.
Versie: 2012.0221A
Pagina’s: 8
Taal: Engels

Vul de onderstaande gegevens in en de download start direct in een apart venster.

 

This post is also available in: Engels

Tags:, ,

Follow us on LinkedIn for news on Jobs openings
Google+
X
X